Skocz do zawartości
siwy3461

Podejrzewam jakieś problemy z zasilaniem ale...

Rekomendowane odpowiedzi

Przy włączaniu komputera mam takie 3 piski biosiu(AMI) 2 krótsze jeden dłuższy. Ale w gruncie rzeczy wszystko chodziło normalnie, jednak sporadycznie(ostatnio coraz częściej) występują zwiechy systemu(Windows 7). 

Aktualnie na start systemu trzeba czekać kilka razy dłużej, a sama praca jest mniej komfortowa i wolniejsza niż kiedyś.

 

Występują sytuacje, że dysk sobie pracuje,pracuje, pracuje a tu nagle "klik" i stoi 10-15 sekund później rusza.Nie ma żadnej zależności kiedy pracuje a kiedy staje bo dzieje się to w losowych momentach.

 

Dołączam SMART, może ktoś się czegoś dopatrzy.

 

HD Tune: WDC WD10EARS-00Y5B1 Health


ID                               Current  Worst    ThresholdData     Status   
(01) Raw Read Error Rate         200      200      51       2639     Ok       
(03) Spin Up Time                132      116      21       6383     Ok       
(04) Start/Stop Count            97       97       0        3066     Ok       
(05) Reallocated Sector Count    199      199      140      2        Ok       
(07) Seek Error Rate             200      200      0        0        Ok       
(09) Power On Hours Count        80       80       0        14879    Ok       
(0A) Spin Retry Count            100      100      0        0        Ok       
(0B) Calibration Retry Count     100      100      0        0        Ok       
(0C) Power Cycle Count           98       98       0        2820     Ok       
(C0) Power Off Retract Count     200      200      0        510      Ok       
(C1) Load Cycle Count            166      166      0        103373   Ok       
(C2) Temperature                 111      88       0        36       Ok       
(C4) Reallocated Event Count     199      199      0        1        Ok       
(C5) Current Pending Sector      200      200      0        1        Ok       
(C6) Offline Uncorrectable       200      200      0        1        Ok       
(C7) Ultra DMA CRC Error Count   200      200      0        150795   Ok       
(C8) Write Error Rate            200      200      0        1        Ok       


Power On Time         : 14879
Health Status         : Ok
HD Tune: WDC WD10EARS-00Y5B1 Benchmark


Transfer Rate Minimum : 50.4 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 107.8 MB/sec
Transfer Rate Average : 82.5 MB/sec
Access Time           : 14.9 ms
Burst Rate            : 146.7 MB/sec
CPU Usage             : 6.8%

Narzędzie dedykowane od WD przy szybkim teście pokazuje, że wszystko ok.

 

 

Co sprawdziłem:

Ramy
System(pod kątem jakiegoś syfu), w trybie awaryjnym i na live cd sytuacja ma się podobnie

kabel sata i kabel zasilający do dysku

Opcje zasilania

 

 

Aktualnie leci w HD tune sprawdzenie pod kontem błędów. (aktualnie jest jeden czerwony kwadracik, a 1/3 testu za nami).

 

Zastępcze zasilanie wróci do mnie dopiero jutro i będę mógł to sprawdzić.

 

Co sądzicie o tym?

 

 

AMD Phenon II X4 925
MSI 770 C45
DDR 4GB jakis noname - ale sprawdzone. 
Asus HD 7770
LC power LC650GP2 v2.2

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...