alex362 Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Witam. Szukam programu lub skryptu, który pozwoli na przeszukanie wielu plików (*.txt) w 1 folderze, wyciągnięcie szukanego tekstu i na koniec zapisanie wyników do nowego pliku. Szukany tekst jest zmienny, więc trzeba będzie użyć wyrażenia regularnego, skopiowanie całej linii też powinno być ok. Przykład szukanego tekstu:ABC <zmienny tekst>Początek szukanego tekstu w plikach (ABC) jest niezmienny, dopiero 10-20 następnych znaków jest zmienna. Więc wyszukiwanie początkowej wartości ABC i do 20 następujących po sobie znaków również powinno wystarczyć. Czy zna ktoś jakiś szybki sposób na wykonanie takiego zdania ? Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 w PowerShellu mniej więcej to wygląda tak: Wyszukiwanie plików (cmd - DIR) Get-ChildItem -Path (ścieżka) -Filter *.txt * gwiazdka wiesz co to -r (opcjonalnie wyszukiwanie zawartości w całej partycji) Select-String Wyszukiwanie tekstu według odpowiednich wzorców -Pattern (określa tekst do znalezienia/opcjonalny) wyszukiwanie kilku tekstów - każde obejmujemy w cudzysłów i stawiamy przecinek. Set-Content Pozwala zapisywać dane do nowego pliku. Przykład: Get-ChildItem -Path C:\ -Filter *.txt | Select-String -Pattern "mickiewicz", "kopia" | Set-Content C:\wyniki2.txt Wynik: Wyszukiwanie dwóch różnych tekstów: "mickiewicz", "kopia" Jak widać na przykładzie zapisanego pliku wynik2.txt zostaje podana nazwa pliku, następnie nr. linii z którego został zapisany tekst i najważniejszy tekst żródłowy. Odnośnik do komentarza
alex362 Opublikowano 14 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Dokładnie czegoś takiego szukałem ! Działa idealnie i tak jak tego oczekiwałem, wielkie dzięki W dodatku nie byłem nawet świadomy, że jest coś takiego jak Windows PowerShell i zawsze używałem tylko zwykłego cmd Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Forum: Konsola i Windows PowerShell Forum: WMIC - Windows Management Instrumentation Console Forum: Powłoka konsolowa - Windows PowerShell Microsoft Script Center Gallery Script Center The Windows PowerShell Toolbox] Hey, Scripting Guy! Blog Zapraszam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi