Skocz do zawartości

w XP wszystkie płyty DVD zapisane

Grigory

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kto wie, kto podpowie jak rozwiązać kłopot z XP, wszystkie puste płyty DVD widnieją jako zapisane, te tylko częściowo również, CD są normalnie, tu nawet pokazuje "tytuł" płyty. Płyty DVD na win 7 (part C) są normalnie widziane.

Takie coś kiedyś miałem przy zawirusowanym systemie, tutaj po skanowaniu żadnych wirusów nie widać.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Odinstalowałem napęd i przywróciłem sterownik (z 2001-07-01) przez DriverMax, ale dalej tak samo. W ogóle jest to ASUS DRW-2014L1. Szukam jeszcze w necie lecz nic nie znajduje.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Userzy forum mam problem z napędem, udzielicie pomocy, wskazówek ? Wróciłem do tematu ponieważ właśnie chciałem coś zgrać, a używać tylko dlatego 7, eee. Zamieścić logi ?

Opublikowano

Hej Belfegor, nagrywarka to ASUS DRW-2014L1.

Jednak sprawa jest co najmniej dziwna, mam na 7 (part C) maszynę wirtualną i tego samego xp. Na obydwóch xp zainstalowałem DriverMaxa, zrobiłem kopię sterowników i dałem ja na xp (part. D), oczywiście wcześniej odinstalowałem w menegerze urządzeń napęd, a tu nic <_<

Opublikowano

J

ednak sprawa jest co najmniej dziwna, mam na 7 (part C) maszynę wirtualną i tego samego xp.

Nie rozumiem, głupi jak Belfegor jestem. Co to znaczy? Czy masz na jednym dysku C dwa systemy?

Na obydwóch xp zainstalowałem DriverMaxa, zrobiłem kopię sterowników i dałem ja na xp (part. D), oczywiście wcześniej odinstalowałem w menegerze urządzeń napęd, a tu nic

Grigory, nie obraź się na mnie, ale spróbuj to logicznie złożyć do kupy. Napisz jaki jest stan faktyczny na kompie, jakie, ile i gdzie masz te systemy. A ja w miedzy czasie, poszukam firmware do nagrywarki. :lol:

Tu masz BIOS do nagrywarki KLIK

Opublikowano

Było późno dlatego tak niewyraźnie napisałem.

Więc:

- dysk jeden, wiadomo podzielony na partycje: C, D, E, F,

- part C win 7, zainstalowałem na nim Virtual PC (maszyna wirtualna z xp, tak do różnych eksperymentów),

- part. D win xp, system instalowany trochę później z tej samej płyty, ale jak najbardziej rzeczywisty.

Wpadł mi pomysł by przy pomocy DriverMax (robi kopie sterowników i je przywraca w razie kłopotów) skopiować sterowniki nagrywarki w wirtualnej maszynie z xp na pena i przywrócić je DriverMaxem na rzeczywistym sytemie xp - part D.

Opublikowano
- dysk jeden, wiadomo podzielony na partycje: C, D, E, F,

- part C win 7, zainstalowałem na nim Virtual PC (maszyna wirtualna z xp, tak do różnych eksperymentów),

- part. D win xp, system instalowany trochę później z tej samej płyty, ale jak najbardziej rzeczywisty.

Wszystko pieknie dotarło do Belfegora, ale czy aktualizowałeś BIOS nagrywarki? Podałem w linku.

Problemem może być napęd wirtualny, ale to zostawiłbym na sam koniec.

Pobierz program SIV, odpal i zobacz jakie dokładnie parametry są zapisane przy Twoim napędzie.

Wpadł mi pomysł by przy pomocy DriverMax (robi kopie sterowników i je przywraca w razie kłopotów) skopiować sterowniki nagrywarki w wirtualnej maszynie z xp na pena i przywrócić je DriverMaxem na rzeczywistym sytemie xp - part D.

Kopie sterów można robić tym programem. Ale aktualizacje sterowników lepiej wykonać samemu.

Opublikowano

Zrobić fotkę czy spisać dane ? Musisz powiedzieć z której zakładki.

Zakładka Hardware. W okienku po lewej znajdź napęd CD\DVD. Najlepiej zrób zrzut ekranu.

PRZEPRASZAM GRIGORY. CHODZIŁO MI O PROGRAM SIW KLIK

Opublikowano
Internet fochy stroi

Jedzie mi tu czołg? A gdzie Szarik? :D

Klikasz PPM na Hardware i wybierasz zapisz do pliku HTML. Zapisujesz i wstawiasz na Speed Share

Albo normalnie przepisz kilka linijek które dotyczą napedu CD

Opublikowano

Oto wielka tajemnica Grigorij Masz Bios w wersji 1.01

Jako Dowódca nakazuje pobrać BIOS KLIK. I wykonać aktualizacje. O wynikach poinformować Dowódce :lol:

Odmowa wykonania rozkazu równa się zdradzie forum FIXIT.PC i wykluczeniem z szeregów. Poniał? :lol:

Opublikowano

Poniał migdał,

ale za skarby nie chce się zainstalować, na początku kliknąłem poprzedni link pobrałem, otworzyło się jakby wiersz poleceń i coś się tam zainstalowało, po pobraniu nowszej wersji otworzyło się te same okno na ułamek sekundy, restartowałem komputer i dalej jest, jak było, po odinstalowaniu i znowu kliknięciu to samo i dalej starsza wersja, próbowałem ze zmianą na .inf i tak i tak:

ASUS DRW-2014L1

Device ID IDE\CDROMASUS_DRW-2014L1_________________________1.01____\5&231AC529&0&0.0.0

Status 0x0180200a Started

Problem 0x00000000 (0)

Service cdrom

Capabilities 0x00000000

Config Flags 0x00000000

Class CDROM

Manufacturer (Standardowe stacje dysków CD-ROM)

Hardware IDs IDE\CdRomASUS_DRW-2014L1_________________________1.01____

Compatible IDs GenCdRom

Class GUID {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

Location 0

Enumerator name IDE

Description Stacja dysków CD-ROM

Friendly name ASUS DRW-2014L1

Driver {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0002

Physical Object Name \Device\Ide\IdeDeviceP0T0L0-3

UI number 0x00000000

Upper filters redbook

Lower filters imapi

Install State 0x00000000

Device Address 0x00000000

Device Configuration File cdrom.inf

EnumPropPages32 storprop.dll,DvdPropPageProvider

InfPath cdrom.inf

InfSection cdrom_install

ProviderName Microsoft

DriverDateData 00 80 62 C5 C0 01 C1 01

DriverDate 7-1-2001

DriverVersion 5.1.2535.0

MatchingDeviceId gencdrom

DriverDesc Stacja dysków CD-ROM

Class CDROM

EnumPropPages32 MmSys.Cpl,MediaPropPageProvider

Installer32 storprop.dll,DvdClassInstaller

SilentInstall 1

NoInstallClass 1

TroubleShooter-0 hcp://help/tshoot/tsdrive.htm

Icon -51

LowerFilters ULCDRHlp

Opublikowano
na początku kliknąłem poprzedni link pobrałem, otworzyło się jakby wiersz poleceń i coś się tam zainstalowało,

A czy za pierwszym razem, po aktualizacji pojawił sie komunikat o znalezieniu nowego sprzętu?

Spróbuj jeszcze z menadżera urządzeń. PPM na swój napęd i aktualizuj sterownik/ wskaż folder z rozpakowanym plikiem BIOS.

Czytałem na forum Asusa o kłopotach z tą nagrywarka. Były problemy z aktualizacją Biosu. Pomogła wymiana taśmy na SATA. U ciebie nagrywara leci na IDE.

Opublikowano

Nie pamiętam czy był komunikat o nowym sprzęcie, po wskazaniu folderu ze sterownikiem nie dało rady go zatwierdzić przycisk ok był nie aktywny. Po zgraniu na CD, wskazaniu, pliki były kopiowane, komputer pytał o ponowne uruchomienie, ale i tak guzik. Dziwi mnie dlaczego pod wcześniejszym xp DVD działało :huh: . Juto się odezwę.

Hej.

Opublikowano

Poczytałem o co chodzi z taśmą SATA i ok, ale powiedz na co i czy trzeba uważać by ją odpiąć tą co mam. Wystarczy przytrzymać "gniazda" i szarpnąć, jakiś zatrzask jest może ?

Opublikowano

Grigory, nic nie szarp, tylko delikatnie z rozwagą wyciągnij.

Czasem trzeba użyć siły, ale bez przesady. :)

Co do zatrzasków nie powinno żadnych być, jednak sprawdź dokładnie,

niektóre wtyczki SATA lubią mieć metalowy zatrzask zapobiegający przypadkowemu wysunięciu się z gniazda. :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...