Filipek Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Mój system to Vista 32bit Home edition. NIS 2013 I Malwarebytes. Wczoraj po instalacji XAMPPa przestał działać scroll w myszce (można było przewijać strzałkami; mysz jest sprawna) Próbowałem zrobić przywracanie systemu, ale się nie powiodło. Możliwe, że to NIS 2013 blokował. Norton i Malwarebytes nic nie wykryło. Odinstalowanie XAMPPa nic nie dało. Przy wyłączaniu komputera zezwoliłem na zainstalowanie aktualizacji systemu. Dziś po uruchomieniu kompa pojawił się czarny ekran z ładowaniem danych po czym pojawił się komunikat,że nie powiodło się ładowania systemu i czy chce uruchomić Startup Repair. Od 5 godzin jest tylko ekran z paskiem ładowania i komunikatem Attempting repairs. Nie moge tego anulować nawet. Czy to normalne? Czy można zresetować komputer? Co powinienem potem zrobić? Z góry dziękuję, Filip Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Próbowałeś uruchamiać już system w trybie awaryjnym lub przez "ostatnia dobra konfiguracja"? Odnośnik do komentarza
Filipek Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Nie. Cały czas mam ekran z Startup Repair który cały czas próbuje naprawić. Nie wiem czy mogę zrestartować kompa w tej sytuacji czy nie. Mój dysk to 320GB (dwie partycje, zajęte okolo 270GB) i podlaczony zew dysk Lacie 750GB (zajęte około 600GB), który uruchamia się wraz z komputerem. Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Nie restartuj, kiedyś musi się skończyć to naprawianie... O ile nie popadł w loop, wtedy może to trwać kilkanaście godzin bez pozytywnych efektów (Bug w Vista?). Windows Vista to bardzo nieudany produkt MS. Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad zakupem Windows 8. Wkrótce Microsoft ma wypuścić darmową aktualizację a mianowicie Windows 8.1 (o ile już nie wypuścił?). Jeśli ten "Startup Repair" się nie skończy, to wypada przerwać ten proceder, uruchomić komputer z jakiejś LiveCD lub wymontować HDD, podłączyć do inne go komputera i zgrać cały profil z danymi. Później będzie można te dane przywrócić na nowym Windows. Odnośnik do komentarza
Filipek Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Dziękuję za szybką odpowiedź. No właśnie ten loop mnie martwi bo z tego co czytałem na necie to czasami trwało to kilka dni bez efektów :/ Poczekam do rana Odnośnik do komentarza
Filipek Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Za poradą znajomego inżyniera zresetowałem komputer dziś rano poczym uruchomił się poprawnie. Powoli, ale system się ładuje. Scroller nadal nie dziala, więc plan jest by zrobić backup danych z dysku i spróbować przywracanie systemu z safe mode a w ostateczności przywrócenie do ustawień fabrycznych. Wcześnie pobowałem dwa razy (po odinstalowaniu XAMPPa a przed instalacją aktualizacji i problemów ze startem) i nie powiodła się. Google podpowiedział, że przyczyną mógł być nadgorliwy NIS. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi