jaro2605 Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 Witam Piszę z prośbą o pomoc, ponieważ moje dotychczasowe poczynania nie przyniosły efektów. 1. Od dłuższego czasu nie mogę odkryć ukrytych plików i folderów, ani za pomocą Panelu sterowania > Opcje Folderów > Widok , ani wchodząc w rejestr (instrukcję znalazłem na forach) zmieniając superhidden na 1. Kiedy zaznaczam opcję Pokaż ukryte pliki i foldery oraz odznaczam Ukryj pliki systemu operacyjnego i klikam Zastosujokno "mignie" jak zawsze przy stosowaniu zmian, klikam OK i "mignie" ponownie. Efekt jest taki, że Ukryj pliki systemu operacyjnegojest odznaczone a Pokaż ukryte pliki i foldery jest zaznaczone po ponownym otworzeniu okna opcji. Jestem pewien, że przyniosłem to na pendrive'ie. Od początku powyższemu problemowi towarzyszyły 2 inne: 2. po kliknięciu Otwórz na dowolna partycję (również pendrive) wyskakiwało okno Otwórz za pomocą... i można było się dostać tylko za pomocą polecenia Eksploruj. Pomagało tylko formatowanie partycji / pendrive'a. 3. po podpięciu pendrive'a, czasami otwierał się pusty (mimo, że były na nim pliki). Dopiero ponowne jego podpięcie dawało efekt. Te 2 problemy usunąłem avastem 5.0, skanując w fazie rozruchu oraz zabezpieczając pendrive'a (oraz cały komputer) Panda USB Vaccine. Załączam obrazek, na którym najprawdopobniej jest sprawca usunięty avastem (najprawdopodobniej, ponieważ program usunął dziennik skanowania, a ta informacja może być pomocna). Wszystkie trzy problemy udało mi się kiedyś usunąć robiąc back-up systemu programem Norton Ghost, z image'a świeżego, czystego systemu. Niestety po ok. 2 tygodniach problemy powracały samoczynnie. Ponadto, komputer nie jest już tak sprawny jak sprzed infekcji (ok. rok temu), widać to po grach. Z góry dziękuję za pomoc. Results of screen317's Security Check version 0.99.6 Windows XP Service Pack 3 Internet Explorer 6 Out of date! `````````````````````````````` Antivirus/Firewall Check: avast! Free Antivirus Antivirus up to date! ``````````````````````````````` Anti-malware/Other Utilities Check: CCleaner Java 6 Update 22 Adobe Flash Player 10.0.45.2 Adobe Reader 9.3.4 - Polish Mozilla Firefox (3.5.15) Firefox Out of Date! Mozilla Thunderbird (3.1.6) ```````````````````````````````` Process Check: objlist.exe by Laurent Alwil Software Avast5 AvastSvc.exe ALWILS~1 Avast5 avastUI.exe ```````````````````````````````` DNS Vulnerability Check: POOR! (Vulnerable to DNS cache poisoning!!-- Consider OPENDNS) ``````````End of Log```````````` OTL.Txt Extras.Txt GMER.txt
Landuss Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 To co pokazujesz na obrazku to fałszywy alarm. Przy podpiętym urządzeniu przenośnym, uruchom USBFix z opcji Listing i pokaż wynikowy raport. Dla pewności wykonaj też raport z Kaspersky TDSSKiller
jaro2605 Opublikowano 31 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 Oto wyniki skanowania: UsbFix.txt TDSSKiller.2.4.5.1_31.10.2010_22.08.47_log.txt
Landuss Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :OTL O3 - HKU\S-1-5-21-1390067357-1303643608-725345543-1003\..\Toolbar\ShellBrowser: (no name) - {42CDD1BF-3FFB-4238-8AD1-7859DF00B1D6} - No CLSID value found. :Files RECYCLER /alldrives :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2] [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "SuperHidden"=dword:00000001 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "Hidden"=dword:00000001 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "ShowSuperHidden"=dword:00000001 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\SHOWALL] "CheckedValue"=dword:00000001 [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\SuperHidden\Policy\DontShowSuperHidden] [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\SuperHidden\Policy\DontShowSuperHidden] @="" :Commands [emptyflash] [emptytemp] Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. Zaprezentuj log z usuwania, który powinien otworzyć się w Notatniku.
jaro2605 Opublikowano 31 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 Wszystko przebiegło bez problemu. Widać ukryte pliki i foldery po zaznaczeniu ich pokazywania w opcjach folderów. LOG: 10312010_225912.txt Czy to już koniec? Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Landuss Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2010 Wykonaj jeszcze poniższe czynności. 1. Użyj opcji Sprzątanie w OTL. 2. Użyj opcji Vaccinate z USBFix w celu nałożenia zabezpieczenia. 3. Obowiązkowo zaktualizuj IE oraz Liska: INSTRUKCJE.
jaro2605 Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2010 OK, zrobione, wszystko działa, jeszcze raz thx.
Rekomendowane odpowiedzi