Skocz do zawartości

Wirus "policyjny"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzisiaj siedząc sobie na YouTube wyskoczył mi ten wirus. Jestem osobą oczytaną więc wiedziałem że to wirus i nie wpłacałem pieniążków

Co próbowałem robić

- ComboFix: Chyba nic nie zdziałał. Wyłączyłem go przy komunikacie ze tworzy punkt przywracania systemu

- Tryb awaryjny i czyszczenie Temp: tutaj wirus też wyskoczył zamknąłem explorer i zniknął. Przez CMD uruchomilem mój komputer i wyczyściłem

C\WINDOWS\TEMP

C:\USER\[nazwa usera]\AppData\Local\Temp

oraz usunąłem plik *.pad w C:\ProgramData

Za drugim razem Tryb Awaryjny nie uruchamiał się. Nie wiem czemu.

-Kaspersky Rescue Disc: Niestety tutaj czarny ekran przy ładowaniu.

Uruchomiłem PC ponownie i to okienko nie wyskoczyło tylko zniknęło wszystko prócz tapety. Uruchomiłem ponownie proces explorer i pc działa, lecz bez funkcji Aero, wiekszość programów nie działa, nie wiem czemu. A i przypadkiem w msconfig w zakładce uruchamianie znalazłem ten plik wgsdgsdgdsgsd.dll. Uruchamiał się przy starcie i coś po rusku było obok niego. Wyłączyłem to uruchomiłem ponownie PC lecz to samo

Oto logi

OTL.Txt

GMER.txt

Extras.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

1. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst:

:OTL
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\wacomvhid.sys -- (wacomvhid)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\wacommousefilter.sys -- (wacommousefilter)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Running] -- C:\Users\xxx\AppData\Local\Temp\ALSysIO.sys -- (ALSysIO)
IE - HKU\S-1-5-21-4064082871-3096913020-566343711-1000\..\SearchScopes\{0ECDF796-C2DC-4d79-A620-CCE0C0A66CC9}: "URL" = "http://search.babylon.com/?q={searchTerms}&affID=110808&tt=3412_1&babsrc=SP_ss&mntrId=a8fa16f200000000000050e549166adb"
O2 - BHO: (Babylon toolbar helper) - {2EECD738-5844-4a99-B4B6-146BF802613B} - C:\Program Files\BabylonToolbar\BabylonToolbar\1.6.4.6\bh\BabylonToolbar.dll File not found
O3 - HKLM\..\Toolbar: (Babylon Toolbar) - {98889811-442D-49dd-99D7-DC866BE87DBC} - C:\Program Files\BabylonToolbar\BabylonToolbar\1.6.4.6\BabylonToolbarTlbr.dll File not found
O4 - HKU\S-1-5-21-4064082871-3096913020-566343711-1000..\Run: [AdobeBridge]  File not found
O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer\Run: 5874 = C:\PROGRA~2\LOCALS~1\Temp\msxaioo.com

:Files
C:\Users\xxx\wgsdgsdgdsgsd.dll
C:\ProgramData\dsgsdgdsgdsgw.pad
C:\Users\xxx\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\runctf.lnk

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera.

2. Przez Panel sterowania odinstaluj: Internet Explorer Toolbar 4.6 by SweetPacks / Splashtop Connect / BabylonObjectInstaller / SweetIM for Messenger 3.7 / Babylon toolbar on IE

Wyczyść Firefox: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox.

3. Uruchom AdwCleaner z opcji Delete

4. Uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowe logi z OTL (bez extras)

Opublikowano

Oto on :]

Teraz mam natomiast taki problem że nie pokazuje mi specyfikacji systemu, jakoś wszystko wolniej się ładuje no i przede wszystkim Adobe Photoshop straaaaaasznie wolno się ładuje. Co robić?

OTL.Txt

Opublikowano

Infekcja usunięta. Wykonaj jeszcze jeden skrypt poprawkowy o takiej treści:

:OTL
SRV - File not found [Auto | Stopped] -- C:\Users\xxx\wgsdgsdgdsgsd.dll -- (Winmgmt)
O2 - BHO: (AVG Security Toolbar) - {95B7759C-8C7F-4BF1-B163-73684A933233} - C:\Program Files\AVG Secure Search\13.3.0.17\AVG Secure Search_toolbar.dll File not found
O3 - HKLM\..\Toolbar: (AVG Security Toolbar) - {95B7759C-8C7F-4BF1-B163-73684A933233} - C:\Program Files\AVG Secure Search\13.3.0.17\AVG Secure Search_toolbar.dll File not found
O4 - HKLM..\Run: [sweetpacks Communicator] C:\Program Files\SweetIM\Communicator\SweetPacksUpdateManager.exe File not found
O4 - HKLM..\Run: [vProt] "C:\Program Files\AVG Secure Search\vprot.exe" File not found

:Commands
[reboot]

Nowy log do oceny ze skanowania.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

OTL przestawia opcje widoku dlatego ujrzałeś ukryte obiekty. Możesz to zmienić w panelu sterowania. Infekcje masz usuniętą.

Wykonaj na koniec poniższe punkty.

1. Użyj opcji Sprzątanie z OTL.

2. Opróżnij przywracanie systemu: KLIK

3. Zaktualizuj system do stanu Service Pack 1 oraz wymienione programy do najnowszych wersji:

"Mozilla Firefox 17.0.1 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 17.0.1 (x86 pl)

"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A95000000001}" = Adobe Reader 9.5.0 - Polish

Szczegóły aktualizacyjne: KLIK

4. Dla bezpieczeństwa zmień hasła logowania do serwisów w sieci.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...