W dniu wczorajszym zaatakował mnie ransomware, blokujący komputer przy próbie łączenia się z sięcią i wyświetlający komunikat Polska Polcja Cyberprzestępczość Departament z koniecznością zapłaty 300zł (screen wyświetlanej u mnie wersji komunikatu jest widoczny jako pierwsza grafika pod adresem - http://sposob-na-kom...e/wirus-weelsof).
Zanim trafiłem na to forum, skorzystałem z porady na podanej stronie i skorzystałem z ComboFixa - w trakcie jego pracy dopiero trafiłem na to forum. Jego pracy nie przerwałem, a program skończył swoje działanie. Następnie system przeskanowałem zainstalowanym na nowo ESET NOD32, który usunął 40 zainfekowanych plików. W efekcie sam komunikat zniknął, system pracuje sprawnie, łączenie z sieciami działa również prawidłowo.
Jednak problem, już po działaniu combofixa jest tego typo co przestawiony tutaj: (http://www.fixitpc.p...-dopadl-i-mnie/). Mianowicie, przy uruchomieniu systemu, wydaje się jakby próbowało się załadować jakiś program (przez chwilę pojawia się małe okno konsoli), po czym wyskakuje komunikat z błędem (załącznik blad.jpg), a nastepnie pojawia się okno rejestru (załącznik rejestr.jpg). Sprawia to wrażenie jakby problem z ransomware nie do końca się rozwiązał i istniały jeszcze jakieś po nim pozostałości.
System Windows 7 professional SP1 64 bit
Bardzo bym prosił o udzielenie pomocy/
Z dodatkowych informacji - o zmianie softu po działaniu ComboFixa (choć myślę że jest to widoczne w przesłanych logach (?)): wgrywany został ESET, Ad-aware oraz aktualizowana była JAVA i Adobe FlashPlayer - po raporcie SECUNIA). Dodatkowo załączam log z SecurityCheck:
Results of screen317's Security Check version 0.99.56
Windows 7 Service Pack 1 x64 (UAC is disabled!)
Internet Explorer 9
``````````````Antivirus/Firewall Check:``````````````
ESET NOD32 Antivirus 5.2
Lavasoft Ad-Aware
Antivirus up to date! (On Access scanning disabled!)
`````````Anti-malware/Other Utilities Check:`````````
Ad-Aware
Malwarebytes Anti-Malware wersja 1.65.1.1000
JavaFX 2.1.1
Java 7 Update 9
Adobe Flash Player 11.5.502.110
Adobe Reader 10.1.4 Adobe Reader out of Date!
Mozilla Firefox (17.0)
Google Chrome 21.0.1180.83
Google Chrome 21.0.1180.89
Google Chrome 22.0.1229.79
Google Chrome 22.0.1229.92
Google Chrome 22.0.1229.94
Google Chrome 23.0.1271.64
Google Chrome 23.0.1271.91
Google Chrome 23.0.1271.95
````````Process Check: objlist.exe by Laurent````````
Ad-Aware AAWService.exe is disabled!
Ad-Aware AAWTray.exe is disabled!